Je bekijkt nu Krachtvoerbox optimaliseert het koeverkeer en comfort

Krachtvoerbox optimaliseert het koeverkeer en comfort

Gunt u uw koeien minder stress en meer rust bij het eten van krachtvoer, dan is een krachtvoerbox een goede oplossing. Dit voerstation heeft een aparte ingang en uitgang, die dicht zijn tijdens het eten. Dit geeft de koe het gevoel veilig te zijn en niet verjaagd te kunnen worden. Tegelijkertijd kan ze de andere koeien zien, waardoor ze zich prettig voelt. We vertellen hier meer over de voordelen van het doorloop-voerstation, ook wel feedstation walkthrough genoemd.

Voordelen van de feedstation walkthrough

Dankzij de krachtvoerbox is er dus een afname van stress bij de koeien, wat zorgt voor een betere weerstand en melkproductie. Een koe die rustiger is, kan bovendien beter het krachtvoer opnemen. Aangezien met dit doorloop-voerstation minder koeien in de buurt zijn bij het uitgaan, hebben de koeien geen verwondingen, zoals bloeduiers. Doordat de koe het voerstation recht vooruit kan verlaten, worden ook de klauwen en benen minder belast. Het achterhek van de box gaat langzamer open, zodat de koe veilig weg kan en de volgende koe haar plaats kan innemen.

Snellere wisseling en precieze dosering

De koe kan zonder stress eten, maar daarnaast kan ook een snellere doorloop plaatsvinden. Een wisseling van de koeien, waarbij de eerste koe het station verlaat en de tweede het station betreedt, is namelijk vaak al in 3 seconden mogelijk. Bij andere systemen duurt het wisselen 10 seconden langer. Dit betekent een optimalisatie van het koeverkeer, waardoor minder krachtvoerstations nodig zijn in de stal. Het voerstation heeft een voerdosator met een antimors-systeem. Stoten tegen de dosator levert geen extra voer op en dus geen beloning met extra brokken.

Voerstation samenstellen en uitbreiden

Het bedrijf dat het slimme walkthrough systeem heeft ontworpen is Hanskamp uit Doetinchem. U kunt bij deze organisatie uw eigen krachtvoerbox configureren en uitbreiden. Hanskamp bestaat uit een team van 25 mensen die via technische vooruitgang willen bijdragen aan een duurzame toekomst voor de melkveehouderij. Met weldoordachte systemen zijn zowel de koeien als de boeren gebaat. Een koe die in een optimale conditie is, voelt zich immers prettig, is minder vaak ziek en levert meer melk op.

Geef een antwoord