Gebruikte voermengwagens

Waar op letten bij de aanschaf van een gebruikte voermengwagen?

mechatrac

Gebruikte voermengwagens

Gebruikte mengwagens schelen een grote investering. Wel is het belangrijk te letten op kwaliteit zoals beschadigingen en de conditie van het mengvijzel, wat het meest kwetsbare onderdeel is. Vijzels zijn gevoelig voor slijtage en worden na verloop van gebruik steeds dunner. 

De onderste schijf doet het meeste werk en heeft daarom eerder slijtage dan de bovenste schijven. Het risico bestaat dat de vijzel gaat afhangen en wordt het voer minder goed naar boven toe verwerkt. Hoe meer gebruik hoe harder de messen af kunnen brokkelen.

jake-gard-CetB-bTDBtY-unsplash
no-one-cares-l_5MJnbrmrs-unsplash
vladimir-malyutin-FNlcrR40Q3o-unsplash
xavi-moll-u-Q14NlYLEI-unsplash

mechatrac

Slijtage

Oudere messen beschikken over een vaak hardere legering in tegenstelling tot nieuwere messen, hierdoor is de kans op afbrokkelen bij nieuwe messen groter. Bij verticale mengvijzels loopt de onderste zijwand tot 15 cm de grootste kans op slijtage, maar de bodem blijft hierbij in meestal betere conditie. 

Bij horizontale vijzels slijt de bodem juist harder dan de zijwand van de vijzel vanwege de horizontale werking. Een andere zwakke plek is de haakse aandrijving van de vijzel onderaan de wagen. Indien er voldoende ruimte zit en de aandrijving ruim is bemeten zal dit geen problemen opleveren. Het is handig hier bij de aanschaf goed op te letten. Ook het testen op de werking van de versnellingskast is aan te bevelen. 

mechatrac

Een slijtage die veel voorkomt is die van de tandwielen of arretering die daardoor bij hoge belasting uit de versnelling kunnen schieten. In het eerste opzicht lijkt het systeem goed te werken maar kan dan later problemen opleveren. Daarom is het handig slijtage voor de aanschaf tijdig op te merken. Ook de nakijken van de weeg inrichting is verstandig. 

De weegstaven kunnen namelijk defect zijn. Het is namelijk zeer duur of niet mogelijk om de weegstaven te repareren. In dat geval is het alleen nog maar mogelijk om ze te vervangen. Het display kan bij een gebruikt apparaat vocht of ammoniak bevatten waardoor er risico bestaat dat het weegdisplay defect raakt. 

Bij de losbanden van een voer mengwagen is het handig de zijstrippen te controleren bij een gebruikt apparaat. Indien deze ontbreken of niet goed aansluiten kan er voor tussen de banden en de zijkant vallen. Let ook op de algehele toestand van de losband. 

Daarnaast is het handig om de banden van de voer meng wagen op slijtage te controleren. Anders kan dit namelijk tot een klapband lijden. Kortom, het scheelt een investering om een gebruikte voer mengwagen aan te schaffen maar slijtage kan zorgen voor hoge reparatie of vervangingskosten.

david-becker-R6LKOgXaNJg-unsplash